19 de set. 2008

Presentació de llibre

Aquest vespre, a les 18h30 al Casal:
Presentació del llibre de Joan Miró i Solà,
L'alba dels matiners, el procés dels trabucaires (Perpinyà, 1845-1846)

El mite del trabucaire, considerat un bandit capaç de cometre atrocitats enormes, s'originà en el ressò internacional que va assolir el procés judicial portat a terme a Perpinyà, entre 1845 i 1846, així com les guillotinades en plaça pública de quatre dels acusats, realitzades a les capitals del Rosselló i del Vallespir. Per això, el record del trabucaire, prototipus d'home incivilitzat ( és a dir, enfrontat a l'Estat modern) esdevé molt més viu a la part catalana del Nord, mentre que al Sud ha restat com una figura del folklore.

L'autor del llibre que presentem, manté la tesi que aquell procés penal fou un procés amb una clara intencionalitat política, el qual s'explica per raó de les relacions que mantenien França i Espanya durant el període de la monarquies de Louis Philippe i d'Isabel II i que s'adreçà, principalment, a l'escarment de la població catalana, sempre insubmisa, d'un costat i de l'altre de la frontera.


Les activitats del Casal

Permanències del Casal: El dilluns i el dimarts de 17h30 a 20h, el dimecres de 16h a 18h30, el dijous i el divendres de 17h30 a 19h30