24 de març 2009

Com cada darrer divendres: CINEMA!!!

Divendres 27 a 18h30 al Casal
"Salvador"
El director català Manel Huerga dirigeix la pel·lícula Salvador, sobre la vida del jove Salvador Puig Antich, que va ser executat per la dictadura franquista amb el mètode de tortura del garrot.

Salvador, interpretat a la gran pantalla per l'actor Daniel Brühl, va ser un jove idealista que va participar en les accions del Movimiento Ibérico de Liberación (MIL) durant la dècada dels anys 70. Aquest grup llibertari atracava bancs i caixes d'estalvis per aconseguir diners amb què finançar la seva lluita i donar suport als treballadors que estaven a l'atur o que feien vaga.

El mes de setembre de l'any 1973, la Brigada Político-Social de la Policia posa un parany a dos militants del MIL, entre els quals hi ha Salvador Puig Antich. Durant la detenció es produeix un tiroteig en què un jove inspector mor abatut per cinc bales.

Puig Antich també resulta greument ferit i, després de romandre a l'Hospital Clínic durant uns dies, ingressa en la presó Model acusat d'haver assassinat el jove policia. Ara bé, el procés judicial que el va condemnar a mort va estar ple d'irregularitats i mai no es van dur a terme les proves de balística per aclarir de quina pistola van sortir les bales que van matar l'inspector.

Malgrat tots els esforços per salvar Puig Antich, la dictadura franquista no va concedir l'indult, ja que el règim necessitava un cap de turc per demostrar que era més fort que mai després que el president del Govern, Carrero Blanco, hagués mort assassinat per ETA. Així, Salvador va morir a les 9.40 hores del matí del 2 de març de 1974, executat amb el mètode de tortura del garrot.

La pel·lícula té per objectiu dignificar la figura de Puig Antich

El director, Manel Huerga, ha assegurat que Salvador té per objectiu fer sortir a llum el franquisme, un període obscur per al cinema espanyol. A més, Huerga vol donar a conèixer una història que el règim dictatorial va intentar amagar.

D'altra banda, l'actor alemany Daniel Brühl, que interpreta el presonatge de Salvador, ha explicat que comparteix els ideals de Puig Antich i ha afirmat que el millor reconeixement com a actor ja l'ha rebut, ja que les germanes de Salvador li van dir que la seva mirada transmet la mateixa tendresa del seu germà.

La pel·lícula, produïda per Mediapro i rodada a Barcelona, es basa en el llibre Compte enrera, de Francesc Escribano, actual director de Televisió de Catalunya. L'estrena del film té lloc aquest divendres en la versió original, que barreja el castellà i el català. A les sales fora de Catalunya, la pel·lícula es podrà veure amb subtítols durant els diàlegs en català.

I NO DESCUIDEU PAS LA FESTA D'ANIVERSARI EL DISSABTE!!!!!!


Les activitats del Casal

Permanències del Casal: El dilluns i el dimarts de 17h30 a 20h, el dimecres de 16h a 18h30, el dijous i el divendres de 17h30 a 19h30